Lang leve stress!

Voel je je gestresseerd? Dan ben je niet alleen. Stress kan een grote invloed hebben op je gezondheid en welbevinden. Je werk, relaties of eindeloze to do-lijst zorgen misschien wel voor een dip. We zien stress dan ook vaak als iets negatiefs. Maar er zijn verschillende soorten stress, en je kan er ook kracht uit halen.

Verschillende soorten stress

Acute Stress: Deze kennen we allemaal. Het is de stress die je voelt in een moeilijke situatie. In kleine hoeveelheden is dat niet zo erg. Het geeft je namelijk een energieboost en meer focus, en dat is wat je op dat moment nodig hebt om te presteren. Als je te lang dit soort stress ervaart, wordt het chronisch en dan is het wel een probleem.

Chronische Stress: Niet zo goed. Te lang stress hebben is de oorzaak van depressie, burn-out en gezondheidsproblemen. Pijn in je gewrichten, hoge bloeddruk, en hartproblemen. Kan je allemaal krijgen van chronische stress. Laat het dus niet zover komen. Je kan stress op verschillende manieren aanpakken.

Eustress: Positieve stress! Eustress is een goede zaak. Het soort stress dat je vleugels geeft. Je presteert er beter door. Het helpt je ook je werkkracht, vindingrijkheid en focus ontwikkelen, en zo je doelen bereiken. Deze stress voel je als je uitdagende activiteiten onderneemt die je leuk vindt. Zoals een nieuwe job, een nieuw project, of een nieuwe hobby. Deze stress maakt je leven beter.

Omgaan met Stress

Hoe maak je nu van negatieve stress (ook distress genoemd) positieve stress, of eustress? Dat verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de ene een waardevolle uitdaging is, is voor de ander een verschrikking. Volgens een recent onderzoek is het belangrijk dat je denkt dat je de juiste hulpmiddelen hebt om met stress om te gaan (1). Deze technieken vinden de meeste mensen effectief:

- ademhalingsoefeningen

- meditatie

- yoga

- sporten / bewegen

- de natuur intrekken

- met een vriend/vriendin of therapeut praten

- tijd voor jezelf, zoals een warm bad nemen of een goed boek lezen.

Deze technieken helpen je omgaan met stress. Experimenteer gerust om te weten wat bij jou het beste werkt. Maak er een dagelijkse gewoonte van.

Verander je Stress Mindset

Probeer stress niet te vermijden, maar zie het als een voordeel. Stressvolle situaties zijn kansen om te groeien en te veranderen als persoon. Als je het zo bekijkt, zorgt het voor positieve energie en motivatie. Maak het jezelf ook moeilijk. Stel jezelf uitdagende doelen, die hard werken en inzet vereisen, maar je veel voldoening kunnen geven.

Als je stress leert inzetten om te groeien, is het een kans om jezelf te pushen en meer te bereiken dan je zelf voor mogelijk hield. Zo bouw je aan je weerbaarheid en kan je steeds meer aan.

Gebruik Stress

Als je stress als iets positiefs ziet en het inzet om te groeien, is het een superpower in plaats van je kryptonite. Een paar manieren om stress anders te bekijken en als een voordeel te zien: 

  • Ga een nieuwe uitdaging aan: Leer een nieuwe vaardigheid of pak een nieuw project aan op je werk
  • Gebruik stress als motivatie: Stress helpt je bij het halen van je doel, zoals een examen voorbereiden, of een deadline halen
  • Omarm ongemak: Zie ongemak en iets moeilijks doen als een kans om te groeien. Neem eens een ijsbad of doe een harde workout
  • Bouw aan je weerbaarheid: Neem deel aan activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, meditatie of gewoon hangen met vrienden

Het belangrijkste is dat stress niet negatief hoeft te zijn. Door stress te gebruiken op een goede manier kan je er voordeel uit halen. Het maakt je weerbaarder, sterker, en helpt je je doelen te bereiken. Lang leve stress!

 

----

(1) Merino, M. D., Vallellano, M. D., Oliver, C., & Mateo, I. (2021). What makes one feel eustress or distress in quarantine? An analysis from conservation of resources (COR) theory. British Journal of Health Psychology, 26(2), 606–623.

 

Als je stress als iets positiefs ziet en het inzet om te groeien, is het een superpower in plaats van je kryptonite. Door stress te gebruiken op een goede manier kan je er voordeel uit halen. Het maakt je weerbaarder, sterker, en helpt je je doelen te bereiken. Lang leve stress!
Sale Save
Sale Save

The complete supplement with 5 top ingredients to keep your cartilage healthy and flexible.

Sale Save
Sale Save

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.