Blue zones - lang leve gezond eten

Weleens van Blue Zones gehoord? Dat zijn plekken op de wereld waar mensen opvallend lang leven, met erg weinig gezondheidskwaaltjes: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica). Het langere leven van de mensen daar zou door een aantal dingen komen, waaronder hun eetpatroon: het zogenaamde blue zone-dieet.

 

Als er iets is wat de inwoners van Blue Zones gemeen hebben, is het wel dat ze erg veel groenten eten. Ze zouden hun eten ook altijd zelf bereiden. Zoals deze Ikariaanse eewigheidsstoofpot, een recept uit het boek "The Blue Zones Kitchen" van Dan Buettner. 

 

INGREDIËNTEN

180 g gedroogde zwartoogboontjes (of 1 blik zwartoogboontjes van 225 g, uitgelekt)

120 ml extra vergine olijfolie

1 grote rode ui, fijngehakt

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 venkelknol, gehakt

1 grote, stevige, rijpe tomaat, fijngehakt

2 tl tomatenpuree, verdund met

60 ml water

2 laurierblaadjes

1 bosje dille, fijngehakt

zout (naar keuze)

 

ZO MAAK JE HET:

  • Voor gedroogde zwartoogboontjes: doe de bonen in een pan en giet er zoveel water bij dat ze er mee zijn bedekt. Breng de bonen aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Haal de pan van het vuur en laat de bonen een uur
    Laat ze uitlekken en spoel ze af. (Sla deze stappen over als je zwartoogboontjes uit blik gebruikt.)
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en venkel toe bak de groenten circa 12 minuten tot ze zacht zijn. Roer ze af en toe door.
  • Voeg de zwartoogboontjes toe en roer ze goed door de groenten. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe en schenk er zoveel water bij dat het mengsel er mee wordt bedekt. Voeg de laurierblaadjes toe. Breng het bonenmengsel aan de kook, draai het vuur lager en laat het zachtjes koken tot de zwartoogboontjes halfgaar zijn (als je gedroogde
    bonen gebruikt), dit duurt 40-60 minuten. Als je bonen uit blik gebruikt,  warm het mengsel dan 10 minuten door en ga naar de volgende stap.
  • Voeg de gehakte dille en naar smaak zout toe. Laat de bonen nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Roer de overgebleven olie door de stoofschotel en serveer hem.

 

Een gezond voedingspatroon levert ons energie en de nodige voedingsstoffen om te groeien, optimaal te functioneren en ons goed in ons vel te voelen. Als aanvulling op de dagelijkse voeding kan je aan supplementen denken. Voor gezonde mensen geldt algemeen dat inname van een gevarieerde voeding voorziet in de behoefte aan vitamines en mineralen. Toch kan een supplement handig zijn als je extra ondersteuning wilt.

Blue Zones zijn plekken op de wereld waar mensen opvallend lang leven, met erg weinig gezondheidskwaaltjes. Het langere leven van de mensen daar zou door een aantal dingen komen, waaronder hun eetpatroon: het zogenaamde blue zone-dieet. Ze eten bijvoorbeeld erg veel groenten en koken meestal zelf. Zoals deze eewigheidsstoofpot.
Sale Save
Sale Save

The complete supplement with 5 top ingredients to keep your cartilage healthy and flexible.

Sale Save
Sale Save

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.