Artrose: 4 tips om je gewrichten te beschermen

Artrose komt voor bij 10% van de bevolking. Ongeveer de helft van de mensen met artrose heeft dagelijkse pijn. Veel van deze artrosepatiënten berusten in de gedachte dat er aan artrose niets te doen is. De vraag is of dat wel degelijk zo is. Wat is artrose precies en wat is er aan te doen zodat ernstige artrose voorkomen wordt?

Artrose

In onze gewrichten komen twee boteinden bij elkaar. Om deze botten niet tegen elkaar aan te laten komen, is er een beschermlaag van kraakbeen tussen de botten. Kraakbeen is een glad en veerkrachtig bindweefsel dat ervoor zorgt dat de botten soepel in en om elkaar heen bewegen. Ook vangt kraakbeen schokken op en beschermt het de gewrichten. Het kraakbeen maakt in principe voldoende kraakbeencellen aan om de mogelijke afbraak ervan te compenseren.

Aangetast kraakbeen

In het beginstadium van artrose is de pijn en stijfheid vaak alleen na een rustperiode, maar later kan de pijn ook bij rust aanhouden. Bij de meeste artrosepatiënten neemt de pijn langzaam toe. Omdat het kraakbeen de schokken niet meer goed op kan vangen, volgt er een andere druk op de botten. Ook kunnen er door de wrijving van de botten in het gewricht ontstekingen ontstaan waarbij vocht ophoopt.

Wat kan er bij artrose gebeuren?

Bij artrose zijn deze kraakbeenkussentjes aangetast of afgebroken door bijvoorbeeld chronische overbelasting of erfelijkheid. De aanmaak van nieuwe cellen is niet voldoende meer om de afbraak ervan te compenseren. Gevolg is een beschadiging of een vermindering van de dikte van het kraakbeen in gewrichten. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren en worden schokken niet meer goed opgevangen. Het kraakbeen kan het bot niet meer voldoende beschermen.

Tips om artrose onder controle te houden

1. Zorg voor veel beweging

Artrose kan aanleiding geven tot stijfheid. Veel bewegen zal zorgen voor minder stijve gewrichten. Probeer van elke pauze gelegenheid te maken om even de benen te strekken.

2. Versterk je spieren

Spieren hebben een belangrijke schokdempende functie. Hoe sterker je spieren zullen zijn, hoe minder schokken je gewrichten zullen moeten opvangen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je kraakbeen beter beschermd wordt en je minder kans hebt op slijtage.

3. Hou je gewicht onder controle

Een hoger gewicht zorgt voor een extra belasting op je kraakbeen. Hierdoor komt het kraakbeen onder een hogere druk te staan waardoor er sneller slijtage kan optreden. Enkele kilo’s verliezen kan al een significant effect hebben op je rug, heupen, knieën en enkels.

4. Neem voedingssupplementen

Er zijn verschillende natuurlijke producten beschikbaar die het kraakbeen kunnen versterken. Zo is er een bewezen kraakbeenversterkend effect van glucosamine, collageen en boswellia.

Bij artrose zijn de kraakbeenkussentjes aangetast door bijvoorbeeld chronische overbelasting of erfelijkheid. Het kraakbeen kan dan het bot niet meer voldoende beschermen. Je kan zelf stappen ondernemen om er voor te zorgen dat artrose niet erger wordt.

  Verkoop Bespaar
  Verkoop Bespaar

  Het complete supplement met topingrediënten om je kraakbeen optimaal te ondersteunen.*

  Verkoop Bespaar
  Verkoop Bespaar

  Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.