Artrose behandelen

Wat is artrose? Hoe werken de verschillende soorten artrose en hoe kan je voorkomen, of behandelen? Op deze pagina leer je alles over artrose.

Wat je zal leren:

Wat is artrose?

Oorzaken en symptomen van artrose

Hoe artrose te voorkomen

Artrose behandelen

Meer hulp & info
bij artrose

Wat is artrose?

Artrose is een veel voorkomende aandoening van de gewrichten. Het kan elk gewricht in het lichaam aantasten. Meestal zijn het de gewrichten die het grootste deel van
ons gewicht dragen, zoals de knieën en heupen.

Wanneer een gewricht artrose ontwikkelt, wordt een deel van het kraakbeen dunner en het oppervlak wordt ruwer. Dit betekent dat het gewricht niet zo vlot beweegt als het zou moeten.

Twee soorten artrose

Dit is de meest voorkomende vorm van artrose en is grotendeels te wijten aan "slijtage" in de loop van de tijd. Hierdoor wordt het geassocieerd met veroudering; in feite is leeftijd de belangrijkste risicofactor voor artrose en hoe langer een persoon zijn gewrichten gebruikt, hoe groter de kans dat hij aan deze vorm van artrose lijdt.

Mensen hebben de neiging om dit type artrose te ontwikkelen vanaf de leeftijd van 55 of 60 jaar.

Deze vorm van artrose is het gevolg van veranderingen in de micro-omgeving van het kraakbeen. Dergelijke veranderingen kunnen veroorzaakt worden door trauma, aangeboren gewrichtsafwijkingen, metabole defecten, infecties, ziekten en aandoeningen die de normale structuur en functie van kraakbeen veranderen (zoals reumatoïde artritis of jicht).

Secundaire artrose komt meestal voor bij relatief jonge personen van ongeveer 45 of 50 jaar.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van artrose. We weten dat het niet eenvoudig ‘slijtage’ is en dat andere factoren het individuele risico op het ontwikkelen van artrose
beïnvloeden.

Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die leiden tot artrose: leeftijd, geslacht, zwaarlijvigheid, gewrichtsblessures, genetische factoren en gewrichtsaandoeningen.

Welke gewrichten worden beinvloed door artrose?

Artrose van de knie komt veel voor. Dit komt waarschijnlijk omdat je knie moet ook extreme spanningen, draaien en draaien verdragen als het dragen van uw lichaamsgewicht. Artrose kan invloed hebben op de belangrijkste oppervlakken van het kniegewricht of het kraakbeen onder uw knieschijf. Het treft vaak beide knieën.

Artrose van de heup komt ook vaak voor en kan beide beïnvloeden of beide heupen. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat normaal gesproken een breed bewegingsbereik heeft. Het draagt ​​ook een groot deel van je gewicht. Heupartrose komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, en begint meestal tussen 45 en 50 jaar oud.

Artrose van de handen komt meestal voor als onderdeel van de aandoening nodale artrose. Dit treft vooral vrouwen en begint vaak tussen 40 en 50 jaar oud, rond de tijd van de menopauze. Normaal beïnvloedt de basis van uw duim en de gewrichten aan de uiteinden van uw vingers, hoewel ook andere vingergewrichten kunnen worden aangetast. Symptomen kan komen en gaan, maar de pijn stopt vaak na enkele jaren, waardoor gewrichten goed werken.

De botten van je wervelkolom en de tussenwervelschijven zijn vaak beïnvloed door veranderingen die sterk lijken op artrose. In de wervelkolom, worden deze veranderingen vaak spondylose genoemd. Hoewel ze komen heel vaak voor, ze zijn niet de meest voorkomende oorzaak van rug of nekpijn.

Artrose van de voet treft in het algemeen het gewricht aan de basis van je grote teen. Artrose van de middenvoet is echter ook behoorlijk gemeenschappelijk. De enkel is het minst vaak aangetaste deel van de voet.

De schouder bestaat uit twee gewrichten:

• een kogelgewricht waar de bovenarm de schouder raakt - dit wordt de glenohumeral genoemd gewricht en heeft een zeer breed bewegingsbereik

• een kleiner gewricht waar het sleutelbeen de bovenkant van de schouder raakt, dat een veel kleiner bewegingsbereik heeft en wordt genoemd het acromioclaviculaire
gewricht.

 Bij artrose is de kans groter dat het acromioclaviculaire gewricht wordt aangetast, maar kan ook het glenohumerale gewricht aantasten.

Het ellebooggewricht is een van de minst vaak aangetaste door: artrose. Wanneer het wordt aangetast, kan het volgen op een enkele ernstig letsel of een aantal kleinere verwondingen aan de elleboog, vaak als gevolg van een baan waarbij het
ellebooggewricht ongebruikelijk wordt belast.

De kaak, of temporomandibulaire gewricht, is een van de meest gebruikte gewrichten in het lichaam en de kraakbeen in dit gewricht is bijzonder gevoelig voor slijtage. Artrose van de kaak kan daarom op jongere leeftijd beginnen dan bij
velen andere gewrichten.

Voorkomen is beter dan genezen, hoe voorkom je artrose?

Het versterken van spierkracht stabiliseert het kniegewricht en helpt om de druk op te vangen. 

Versterken omvat meestal de quadriceps en hamstrings, maar hier zou het niet moeten eindigen. Het versterken van de heup- en core spieren is ook essentieel om de functie van de knieën te maximaliseren. 

Als je te zwaar bent, vertaalt elke extra kilogram zich in nog eens 4 kg extra druk op de gewrichten. Afvallen helpt om de druk op je gewrichten te verlichten en het verbetert ook je algehele gezondheid. 

Overgewicht kan niet alleen je risico op het ontwikkelen van artrose verhogen, het kan ook bijdragen aan een toename van ontstekingsfactoren die verband houden met de knieën en andere gewrichten. 

Conclusie: een paar kilootjes afvallen kan de druk op je knieën aanzienlijk verminderen en ze beschermen tegen dagelijkse slijtage.

‘Bewegingsbereik' is de normale hoeveelheid waarmee je gewrichten in bepaalde richtingen kunnen worden bewogen. Dagelijkse activiteiten zoals traplopen, buigen en tillen bewegen je gewrichten niet door hun volledige bewegingsbereik. 

Zijn je gewrichten gezwollen en pijnlijk? Gebruik dan zachte rekoefeningen om het bewegingsbereik van je knieën te vergroten — eventueel schakel je de hulp in van een fysiotherapeut. 

Een goede houding is voor iedereen een basisregel. Je lichaam is constant aan het werk en houdt zichzelf rechtop tegen de zwaartekracht in. Hierdoor is een juiste houding dé sleutel om onnodige belasting van de rug-, heup- en kniegewrichten te voorkomen.

Er is geen specifiek dieetplan om gewrichtspijn te verlichten, maar het toevoegen van bepaalde voedingsstoffen aan je dieet kan je gewrichten helpen beschermen. 

Studies tonen aan dat een regelmatige consumptie van omega-3-vetzuren de ontsteking vermindert die wordt veroorzaakt door langdurige kniepijn. Enkele goede bronnen zijn vis, zoals makreel, sardines en tonijn, maar ook groene bladgroenten zoals spinazie.

Veel mensen met kniepijn krijgen onvoldoende vitamine D binnen, dat belangrijk is voor sterke botten en gezonde gewrichten. Vitamine D kan ook helpen bij het voorkomen van osteoporose en andere botziekten die worden veroorzaakt door veroudering.

Supplementen bevatten nutriënten die kunnen helpen bij het beschermen van je knieën tegen slijtage en pijn. Het is belangrijk dat je de juiste supplementen kiest, want niet alle producten op de markt zijn gelijk. 

Kwaliteit is belangrijk. Vertrouw op wetenschappelijk ondersteunde supplementen, die aangeraden worden door experts. All-in-one supplementen hebben de voorkeur, om een krachtige bescherming te bieden. 

Tips om te leven met artrose

Open zijn met je zorgteam over de problemen die je hebt zodat ze je beter kunnen helpen of je kunnen doorverwijzen voor meer hulp.

Kom zoveel mogelijk te weten over uw artritis. Accepteer je beperkingen. Probeer je sociale leven op peil te houden. Neem regelmatige lichaamsbeweging op in uw
dagelijkse leven. Praat met iemand die begrijpt hoe u zich voelt.

Relaties kunnen een beetje onder druk komen te staan. Als je een partner hebt, praat open en eerlijk met ze over hoe je je voelt, allebei fysiek en emotioneel, en moedig hen aan om vragen te stellen.

Artrose behandelen

Hoewel er nog geen remedie is voor artrose, zijn er wel behandelingen die verlichting van de symptomen kunnen bieden en u in staat stellen om verder met je leven. Uw arts kan u helpen bij het vinden van de behandeling, of een combinatie van behandelingen, die het beste bij u past.

Alles over het behandelen van artrose

Veel mensen maken zich zorgen dat sporten hun pijn zal verergeren en kan verdere schade aan hun gewrichten veroorzaken. Echter,
terwijl rusten pijnlijk gewrichten kan ontlasten, te veel rust kan de stijfheid vergroten.

Lichamelijke activiteit kan:

• uw gewrichten beschermen door de spieren die ondersteunen te versterken

• helpen om pijn onder controle te houden

• stressniveaus verminderen

• u helpen om extra gewicht te verliezen.

Het duidelijkste verband tussen voeding en artrose is gerelateerd aan: gewicht. Als u te zwaar bent, verlies van slecfts een kleine hoeveelheid gewicht kan een groot verschil maken voor uw symptomen, vooral voor gewichtdragende gewrichten (heupen, knieën, rug en voeten). De beste manier om af te vallen is door een gezonde, evenwichtige eetpatroon.

Verminder het aantal calorieën dat u krijgt van vetrijke producten en suikerhoudend voedsel, maar zorg ervoor dat u alle voedingsgroepen meeneemt in uw dieet en mis essentiële voedingsstoffen niet. Het geleidelijk verhogen van de hoeveelheid fysieke activiteit die u doet, kan ook helpen bij het afvallen.

De medicijnen die gewoonlijk voor artrose worden gebruikt, hebben geen invloed op de aandoening zelf, maar ze kunnen helpen om de symptomen van pijn en stijfheid te verlichten.

Medicatie kan gaan van NSAID gels, capsaicine creme, paracetamol en NSAIDs, tot sterke pijnstillers en cortisone injecties.

Hyaluronzuur of hyaluron is een smeermiddel en schokdemper
die van nature voorkomt in de vloeistof in uw gewrichten. Injecties met hyaluronzuur zijn soms gebruikt als een behandeling van artrose van de knie.

Supplementen kunnen een krachtige aanvulling zijn op de andere behandelingen.

Verschillende ingrediënten zijn wetenschappelijk onderzocht en hebben hun gunstige effecten bij artrose bewezen. Lees de sterke effecten die curcuma, glucosamine, boswellia, collageen en vitamine C hebben op je gewrichten.

De meeste mensen met artrose hebben geen operatie
nodig. Maar als je artrose erg slecht is en uw symptomen hebben een grote impact op uw kwaliteit van leven, dan kan uw arts een operatie bespreken met u. Dit wordt meestal pas overwogen als je alle andere hebt geprobeerd geschikte behandelingen.

 

Er worden vele duizenden heup- en knievervangingen uitgevoerd elk jaar voor artrose en andere gewrichtsvervangingen zijn ook steeds gebruikelijker worden. Maar er zijn andere chirurgische opties naast
gewrichtsvervanging.

Supplementen & Artrose

Boost je kraakbeen, pezen en ligamenten.

Op basis van de recentste wetenschap maakten we met Tyranos

de beste voedingssupplementen om je lichaam te ondersteunen

in de strijd tegen artrose.

Product Titel Voorbeeld

€19,99
Dit onderdeel heeft momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan dit onderdeel aan de hand van de zijbalk.

Toen dr. Johan Bellemans me voorstelde om een voedingssupplement van Tyranos te proberen ipv een "gelspuit" in mijn knie, was ik sceptisch. Echter, reeds na 1 maand voelde ik beterschap. Momenteel kan ik met mijn knie weer stevige wandelingen aan alsook lange motorritten en zelfs wandelvoetbal. Mijn oprechte dank aan dr. Bellemans en de producenten van Daily Cartilage.

W. Hof

Google Review

Het is belangrijk om een ​​nauwkeurige diagnose te krijgen als u denkt dat u artrose heeft. Er zijn veel verschillende soorten artritis en sommige hebben heel verschillende behandelingen. De diagnose artrose is meestal gebaseerd op uw symptomen en de geschiedenis van hoe ze zich ontwikkelden en de fysieke tekenen die uw arts vindt bij het onderzoeken je gewrichten.

Artrose treft verschillende mensen, en verschillende gewrichten, in verschillende manieren. Maar voor de meeste mensen houdt artrose niet aan na verloop van tijd steeds erger worden.

Bij sommige mensen bereikt de toestand een piek enkele jaren na de symptomen beginnen en blijven dan hetzelfde of kunnen zelfs verbeteren. Anderen kunnen merken dat ze verschillende fasen van matige gewrichtspijn hebben met daartussen verbeteringen.

 Artrose kan zich soms in slechts een jaar of twee ontwikkelen en veel schade aan een gewricht veroorzaken. Maar vaker is artrose:
een langzaam proces dat zich over vele jaren ontwikkelt en resulteert in eerlijke kleine veranderingen in slechts een deel van het gewricht.

De veranderingen in kraakbeen die kunnen optreden bij artrose, stimuleren de vorming van kristallen in het gewricht. Deze kunnen zijn:

natriumuraatkristallen,
die jichtaanvallen kunnen veroorzaken. Jicht veroorzaakt zeer hevige pijn en zwelling die zich snel ontwikkelt 12-24 uur, maar wordt binnen een week of twee weer normaal. De grote teen is het meest aangetaste gewricht.

calciumpyrofosfaat  (CPP) kristallen, die kan ook ernstige pijn en zwelling veroorzaken die zich snel ontwikkelt maar lost zich binnen een week of twee op. CPP-kristallen kunnen invloed hebben op: elk gewricht, maar komen vaker voor in gewrichten die al zijn aangetast door: artrose. De artritis wordt waarschijnlijk langzaam erger en om ernstiger te zijn wanneer er CPP-kristallen aanwezig zijn.

 

Het is onwaarschijnlijk dat u een specialist moet zien om een ​​diagnose te krijgen van: artrose, hoewel uw arts u kan doorverwijzen als die er is twijfel over de diagnose of als ze denken dat er mogelijk nog problemen. In de meeste gevallen wordt artrose gediagnosticeerd en behandeld door een huisarts.

Artritis en artrose klinken hetzelfde. Beiden beïnvloeden uw botten, ligamenten en gewrichten. Ze delen ook veel van dezelfde symptomen, waaronder gewrichtsstijfheid en pijn. Maar het verschil tussen de twee is belangrijk.

Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in uw gewrichten veroorzaken. In sommige gevallen kan de ontsteking ook uw huid, spieren en organen aantasten. Voorbeelden zijn artrose, reumatoïde artritis en jicht.

Artrose is een andere naam voor osteo-artritis, een specifiek type artritis. Het is het meest voorkomende type artritis. Het wordt veroorzaakt door normale slijtage van uw gewrichten en kraakbeen. Kraakbeen is het gladde weefsel dat de uiteinden van je botten bedekt en je gewrichten helpt bewegen. Na verloop van tijd kan uw kraakbeen verslechteren en zelfs helemaal verdwijnen. Dit resulteert in bot-op-bot contact in uw gewrichten, wat pijn, stijfheid en soms zwelling veroorzaakt.