Wat zijn de oorzaken van artrose?

Hoewel onderzoek ons ​​begrip van artrose verbetert, is het nog steeds niet precies duidelijk wat de oorzaak is. We weten dat het niet eenvoudig ‘slijtage’ is en dat andere factoren het individuele risico op het ontwikkelen van artrose beïnvloeden. Het is vaak een combinatie van de onderstaande factoren die leiden tot artrose:


Leeftijd

Artrose begint meestal bij veertigers. Jongere mensen kunnen het af en toe ook ontwikkelen. Het is niet precies bekend waarom oudere mensen meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen, maar het kan te wijten zijn aan lichamelijke veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden, zoals spierzwakte en gewichtstoename.  Het lichaam is dan ook minder goed in staat om zichzelf effectief te genezen.

Geslacht

Voor de meeste gewrichten, vooral de knieën en handen, komt artrose vaker voor bij vrouwen.

Zwaarlijvigheid

Overgewicht is een belangrijke factor bij het veroorzaken van artrose, vooral in gewicht-dragende gewrichten zoals de knie en de heup. Door wat gewicht te verliezen, als dat nodig is, zullen de vooruitzichten verbeteren en zal je minder snel artrose ontwikkelen. 

Gewrichtsblessure

Een ernstige verwonding of operatie aan een gewricht kan leiden tot artrose in dat gewricht later in het leven. Normale activiteit en lichaamsbeweging veroorzaken geen artrose, maar zeer harde, repetitieve activiteit of fysiek veeleisende banen kunnen je risico verhogen. Te snel trainen zonder dat een letsel tijd heeft gehad om goed te genezen, kan later ook leiden tot artrose in dat gewricht.

Gewrichtsafwijkingen

Als je bent geboren met gewrichtsafwijkingen of deze in de kindertijd hebt ontwikkeld, kan dat leiden tot eerdere en ernstigere artrose dan normaal.

Genetische factoren

De genen die we erven, kunnen van invloed zijn op de kans om artrose te krijgen aan de hand, knie of heup. Een veel voorkomende vorm van hand artrose die sterk voorkomt in families is nodale artrose. Dit treft vooral vrouwen vanaf hun 40e of 50e en veroorzaakt stevige, knobbelige zwellingen bij verschillende vingergewrichten. Sommige zeer zeldzame vormen van artrose zijn gekoppeld aan mutaties van enkele genen die een eiwit aantasten dat collageen wordt genoemd en dat wordt aangetroffen in kraakbeen en kan artrose veroorzaken in veel gewrichten bij een jongere leeftijd dan normaal.

Andere soorten gewrichtsaandoeningen

Soms is artrose een gevolg van schade van een andere soort gewrichtsaandoening, zoals reumatoïde artritis of jicht.

 

Wat kan nog meer van invloed zijn op artrose?

Twee factoren die de symptomen van artrose kunnen beïnvloeden, maar er geen directe oorzaak van zijn, zijn  het weer en je dieet.

Het weer

Veel mensen met artrose merken dat veranderingen in het weer de pijn verergeren, vooral wanneer de atmosferische druk daalt – bijvoorbeeld net voordat het regent. Hoewel het weer invloed kan hebben op de symptomen van artrose, is het effect is vaak klein.

Je eetpatroon 

Sommige mensen merken dat bepaalde voedingsmiddelen hun pijn en andere symptomen lijken toe te verergeren of te verminderen. Een gezond en evenwichtig dieet volgen, kan helpen om de benodigde hoeveelheid medicatie tegen artrose te verminderen. Je gewicht is daarbij ook een belangrijke factor die je risico op het ontwikkelen van artrose beïnvloedt.

Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van artrose. We weten dat het niet simpelweg ‘slijtage’ is en dat andere factoren het individuele risico op het ontwikkelen van artrose beïnvloeden.

Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die leiden tot artrose: leeftijd, geslacht, zwaarlijvigheid, gewrichtsblessures, genetische factoren en gewrichtsaandoeningen.

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het complete supplement met 5 topingrediënten om je kraakbeen optimaal te ondersteunen.*