Tæru, een modern sporthotel in de Ardennen

In Erezée, in de Vlaamse Ardennen, vind je Tæru, een modern sporthotel en de perfecte getaway voor wielrenners, triatleten, mountainbikers en lopers. De naam is afgeleid van een Japans woord; het staat voor het moment waarop je toch blijft volhouden, net wanneer je denkt dat je niet meer door kunt. Voormalig triatleet Dirk Baelus is de founder en bezieler achter Tæru. 

Op eenzame hoogte

Tæru biedt met meer dan tien hoogtekamers de eerste Belgische groepsaccommodatie op hoogte. Hierin kunnen professionals en amateurs zich voorbereiden op hun sportieve doelen. De hoogte is voor iedere kamer individueel instelbaar en kan bijgestuurd worden op basis van je saturatie. Dit is de meest efficiënte en wetenschappelijk onderbouwde manier om een hoogtestage toe te passen en meer rode bloedcellen aan te maken.

Baelus: “De site bevat drie grote gîtes voor in totaal 43 personen. De vroegere koeienstal is verbouwd tot een grote sporthal met twee ruimtes op hoogte én met zwembad, er is een fitnessruimte voorzien, een polyvalente zaal, een massageruimte, een sportsbar en een zone voor hittetraining. Kortom, alles wat een topsporter nodig heeft. Op het domein zelf kan je trainen op een verrassend cyclocross-parcours en de omgeving leent zich perfect voor professionele en recreatieve wielerteams, mountainbikers en triatleten.”

Tæru kan volledig afgehuurd worden zodat je team met privacy en in rust kan trainen maar ook genieten. Baelus: “Op stage met ons Innerme-triatlonteam nemen we altijd een gespecialiseerde kok mee. Maar in de gemiddelde vakantie­woning misten we een grote, uitgeruste keuken, net als een veilige fietsenstalling, enkele bedden en een overdekte ruimte om aan stretching of yoga te doen. Op den duur dacht ik: ik doe het beter zelf’, glimlacht hij. ”

Wie is Dirk Baelus?

Baelus is een bezige bij en geen onbekende in de sportwereld. Hij was eerst cafébaas, maar op latere leeftijd dook hij als triatleet vijf keer onder de negen uur in een Ironman. Daarna startte hij het sportvoedingsmerk Innerme, waar later ook Kim Clijsters instapte, en nu begint hij een sporthotel.

Doorzetten zit de Baelussen in het bloed, want moeder runde een kledingzaak en vader stond tot aan zijn recente pensioen zestig uur per week in zijn drankenhandel. Twintig jaar geleden hielpen de kinderen hun vader uit de nood toen die ­uit­baters zocht voor zijn café ’t Verdiep in Arendonk. Dus werd Baelus cafébaas. ‘In het begin was het plezant, maar na vier jaar zat ik op een dag te schreeuwen in ’t bierkot. Ik ­besefte dat de job niet uit mezelf kwam. Ik zat ook slecht in mijn vel doordat ik al heel mijn jeugd geplaagd werd door darm­problemen, hartvlies-, bot- en andere ontstekingen. Maar werkelijk niemand zei me toen dat ik eens naar mijn voeding moest kijken.

De déclic kwam toen een klant wedde dat Baelus geen kwarttriatlon kon uit­lopen. ‘Ik was al 25, maar ik hou van een ­uitdaging. Het lukte, ik stond versteld van mezelf en dat gaf me een ongekend ­vertrouwen. Eindelijk had ik een eigen ­passie, waarin ik vanaf dan constant wilde verbeteren.’

Dat betekende ook: de brandstof van de motor onderzoeken, en na zelfstudie over macrobiotiek werd hij in 2007 vegan. Tijdens een opleiding voeding en vitaliteit in Antwerpen ging de wereld voor hem open: gember, pastinaak, miso, de zoete smaak van volwaardige rijst – hij vond het allemaal even fascinerend.

Hoe beweegt en herstelt Dirk?

Tegenwoordig traint hij naast zijn werk bij Innerme en Tæru 6 tot 8u per week en doet hij 1,5u aan yoga. Hij is voorstander van intermittent fasting en neemt graag een ijsbad voor de training. Zijn dag start vaak met nuchter te gaan lopen, goed voor de vetverbranding en op natuurlijke wijze ketonen aanmaken.

Zijn favoriete recept om weer in balans te komen is misosoep: ‘Misosoep blijft dé manier om mezelf weer in balans te brengen. Ik eet plantaardig en biologisch, maar ik heb een open blik. Uit verschillende filosofieën haal ik wat ik nodig heb. Als je intensief sport, vraagt dat bijvoorbeeld om extra ­eiwitten, minstens 1,2g per kg lichaamsgewicht. En je moet voldoende calorieën eten.’

Baelus is het ­levende bewijs hoe heilzaam natuurlijke voeding is, zegt hij. ‘Ze helpt ook tegen de maag- en darmlast waarmee veel duursporters kampen. Velen van hen kunnen de traditionele sport­voeding niet dagelijks eten vanwege de ­geraffineerde suikers en industriële stoffen die erin zitten. Die eerste lokken ontstekingen uit, de tweede zijn lastig te verteren. We weren ze dus uit onze sportvoeding, en dat heeft mijn darmen alvast gered. Ik neem wel supplementen zoals B12, omega 3 en ­vitamine D, wat tegenstanders bevestigt in het idee dat veganisten essentiële stoffen missen, maar omega 3 en vita­mine D mis je ook in een gewoon voedings­patroon.’

Wil je zelf naar Tæru?

Tæru is gericht op groepen, maar van 21 juli tot 31 augustus 2023 kan je er ook als individu terecht: https://www.taeru.be/elevate/ 

In Erezée, in de Vlaamse Ardennen, vind je Tæru, een modern sporthotel en de perfecte getaway voor wielrenners, triatleten, mountainbikers en lopers. De naam is afgeleid van een Japans woord; het staat voor het moment waarop je toch blijft volhouden, net wanneer je denkt dat je niet meer door kunt. Voormalig triatleet Dirk Baelus is de founder en bezieler achter Tæru. 
Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het complete supplement met topingrediënten om je kraakbeen optimaal te ondersteunen.*

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.