Ondersteun je lichaam, bereik je doel

Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wij verkiezen doelen! 

Een nieuw jaar gaat gepaard met goede voornemens. Maar met voornemens alleen kom je meestal niet ver. Je kan beter een aantal doelen stellen voor het jaar, en daar een plan voor maken. Dat heb ik zelf ook gedaan. Dit zijn mijn doelstellingen voor 2023 en hoe ik dat wil aanpakken.

 

Mijn doelen voor 2023

Daad bij het woord dus. Dit zijn mijn doelen voor 2023:

 1. Volledige revalidatie na mijn schouderoperatie.
 2. Het voltooien van mijn vierde Ironman triatlon, dit keer in Hamburg.
 3. Een marathon lopen.

Heel fysieke doelen in mijn geval. Heb jij al doelen gesteld? Ik kan je een paar tips meegeven om er te bepalen. Zo heb ik het zelf aangepakt.

 

Harmen Ironman Triathlon
Harmen tijdens zijn eerste Ironman wedstrijd in Spanje (2018). 

 

Je doelen stellen, enkele tips

 1. Beslis. Bedenk iets dat je wilt doen of waar je naartoe wilt werken. Het helpt vaak als het iets is dat net iets verder gaat dan wat je momenteel kunt doen - doelen die ons uitdagen kunnen heel motiverend zijn!

  Een doel waarvan je al weet dat je het gaat halen, is eigenlijk geen kunst. Leg de lat eens hoger! Lekker spannend. Zelfs als je het niet haalt, ben je waarschijnlijk verder geraakt dan als je te laag mikt. Als je het doel wel haalt, geeft dat veel voldoening. Veel meer voldoening dan wanneer je een makkelijk doel haalt.
 1. Schrijf het neer. Het neerschrijven van je doelen vergroot je kansen om eraan vast te houden. Beschrijf je doel in specifieke termen en tijdschema's, bijvoorbeeld 'Ik wil tegen eind mei 10km pijnvrij kunnen wandelen' in plaats van 'ik wil meer wandelen’.
 1. Deel het met iemand. Iemand die we kennen over onze doelen vertellen, lijkt ook de kans te vergroten dat we ons eraan zullen houden.
 1. Splits je doel op. Dit is vooral belangrijk voor grote doelen. Denk na over de kleinere doelen die stappen zijn op weg naar het bereiken van je grotere doel. Schrijf je kleinere doelen op en probeer een aantal datums vast te leggen om ze ook te doen. Wat ga je wanneer doen? Hoe lang heb je daarvoor nodig? Maak daar specifieke actiestappen van en laat je ondersteunen door professionals indien nodig.
 1. Plan je eerste stap. Een oud Chinees spreekwoord zegt dat de reis van 1000 mijl begint met één stap. Zelfs als het niet je doel is om 1000 mijl te lopen, zal het je echt helpen om aan de slag te gaan door na te denken over de eerste stap. Een kleintje. Het plannen van je doelen op zichzelf is al een beloning. Letterlijk. Je brein zal als reactie dopamine krijgen. Feels good! En het zet je aan tot actie, om de volgende stap in de planning te doen, enzoverder enzovoort.
 1. Blijven gaan. Werken aan je doelen kan soms moeilijk en frustrerend zijn, dus je moeten volhouden. Als een stap je niet lukt, bedenk dan iets anders dat je zou kunnen proberen dat je toch vooruithelpt, al is het maar een heel klein beetje. Als je het moeilijk hebt, vraag dan mensen die je kent naar hun ideeën over wat je zou kunnen doen. Ze kunnen je helpen om op een andere manier te kijken.
 1. Time for celebration. Als je je doel hebt bereikt, neem dan de tijd om ervan te genieten en bedank degenen die je hebben geholpen. Denk na over wat je onderweg leerde. Wat wordt je volgende doel of project?

Mijn doel was niet alleen mijn vierde triatlon te lopen, maar ik had ook een betere tijd in mijn hoofd. Door mijn schouderblessure heb ik dat moeten aanpassen. Een tegenslag dus. Het heeft me wel een nieuw doel gegeven. Volledig revalideren. Maar je kan het niet altijd alleen. Wat kan je doen als ondersteuning?

 

 

 

Wat kan je dan doen als ondersteuning

 1. Laat je begeleiden door professionals

Jij kent je lichaam het best en weet vaak wat je aankan. Toch kan het raadzaam zijn om je te laten begeleiden door professionals zoals je arts, apotheker, kinesitherapeut of osteopaat. Zij kunnen je tips geven om je fysieke doel sneller en beter te bereiken, zonder ongelukken!

 1. Gezonde voeding, een must

Wat je eet, heeft een impact op je gezondheid. Voeding is voor ons lichaam wat brandstof is voor een auto. Gebruik je de verkeerde brandstof? Wees dan maar zeker dat je lichaam zal tegensputteren. Een gezond voedingspatroon levert ons energie en de nodige voedingsstoffen om te groeien, optimaal te functioneren en ons goed in ons vel te voelen. Belangrijk dus als je je doel wilt bereiken.

 1. Supplementen, als extra

Supplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen in de vorm van pillen, poeders of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Voor gezonde mensen geldt algemeen dat inname van een gevarieerde voeding voorziet in de behoefte aan vitamines en mineralen. Toch kan een supplement handig zijn als je extra ondersteuning wilt of een extra duwtje in de rug wilt richting jouw doel!

 

De supplementen die ik gebruik bij mijn revalidatie

 • Tyranos Collagen en Tyranos Active: Deze supplementen bevatten een hoge dosis vitamine C, collageen, Boswellia, glucosamine, etc. Ik werd geopereerd aan het kraakbeen in mijn schoudergewricht. Vitamine C zorgt voor een normale collageen vorming voor de normale functie van kraakbeen. 
 • Tyranos Protect: door de operatie ben ik veel spiermassa kwijt in mijn schouder. Deze bouw ik terug op met krachttraining. Vitamine D in Tyranos Protect zorgt voor het behoud van een normale spierfunctie. 

In plaats van goede voornemens, kan je beter doelen stellen voor het jaar, en daar een plan voor maken. Je doelen neerschrijven en delen met anderen, verhoogt je kans op slagen aanzienlijk. Harmen deed dat ook en deelt zijn tips hier. 

Stel je een fysieke uitdaging als doel? Laat je dan zeker begeleiden door professionals. Denk ook aan gezonde voeding, en kwalitatieve supplementen kunnen voor extra ondersteuning zorgen!

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het complete supplement met topingrediënten om je kraakbeen optimaal te ondersteunen.*

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.