8 tips om pijnvrij te bewegen

Vrij en zonder pijn kunnen bewegen is essentieel voor een actieve en gezonde levensstijl. Of je nu een atleet bent, een enthousiaste sporter, of gewoon actief wil blijven, pijnvrij bewegen is key. Deze 8 tips kunnen je helpen om dat doel te bereiken.

 1. Luister naar je lichaam

De eerste tip voor pijnvrij bewegen is luister naar je lichaam. Je lichaam geeft je signalen die je best niet negeert. Als je pijn voelt tijdens een training of andere activiteit, ga dan niet doorduwen. Dat doet meer kwaad dan goed en kan je probleem erger maken. Het belangrijkste is om het verschil te leren kennen tussen normale spierpijn en stijfheid na een training en pijn door een blessure. In het tweede geval kan je beter even stoppen.

 1. Vergeet de opwarming niet

Een van de beste manieren om blessures en pijn te voorkomen is een goede opwarming. Ook als je weinig tijd hebt. Een goede opwarming maakt je spieren en gewrichten klaar om te trainen, maar ook je cardiovasculair systeem en zenuwstelsel. De effecten van een goede opwarming zijn:

 • stimulering van de doorbloeding
 • verhoging van de spiertemperatuur
 • verhoging van de stofwisseling
 • toename in soepelheid van de spieren en gewrichten
 • verbetering van de coördinatie; gewenning aan de oefening
 • verhoogde functie van het zenuwstelsel
 • verhoogde zuurstofopnamevermogen (VO2max) bij de start van een inspanning, waardoor het lichaam meer zuurstof gebruikt voor een efficiëntere training
 • psychologisch effect: concentratie en mentale voorbereiding

Een goede opwarming bestaat uit mobiliteitsoefeningen en lichte cardio.

 1. Doe aan krachttraining

Krachttraining is een essentieel onderdeel van pijnvrij bewegen en actief blijven. Sterke spieren ondersteunen je gewrichten en ligamenten. Het helpt je ook met evenwicht, houding en coördinatie. Begin er rustig mee en focus op techniek. Bouw je training langzaam op door gewicht en intensiteit te verhogen over langere periodes. Consistentie is belangrijker dan elke training jezelf in de vernieling werken.

 1. Stretch regelmatig

Stretchen is een ander belangrijk deel van pijnvrij bewegen. Het verbetert je flexibiliteit en bewegingsbereik, en vermindert spierspanning. Je stretch best na je workout. Focus op de alle grote spiergroepen, zoals hamstrings, quadriceps, heupbuigers, borstspieren, rug en schouders.

 1. Gebruik de juiste techniek

De juiste techniek gebruiken is cruciaal om blessures en pijn te vermijden. Slechte techniek betekent meer spanning op je gewrichten en spieren. Vraag om hulp als je niet weet hoe je een oefening of training goed aanpakt. Professionele ondersteuning betaalt zich op de lange termijn altijd terug.

 1. Drink voldoende

Genoeg drinken is super belangrijk voor je lichaam. Als je te weinig drinkt, verkrampen je spieren en dalen je prestaties. Begin niet met dorst aan een inspanning. Drink ook tijdens een activiteit of training voldoende. Dan presteer je beter en herstel je sneller. Het vocht dat je verliest tijdens een training moet je compenseren. Drink ook ’s morgens genoeg water, want als je slaapt verlies je veel vocht.

 1. Rust

Niet voldoende bewegen is slecht voor je, maar rust is even belangrijk als training of beweging. Dat is het moment dat je lichaam herstelt van de inspanning en zich aanpast. Je spieren groeien tijdens je rust. Slaap dus zeker voldoende. Bouw rustdagen in als je veel traint. Luister naar je lichaam en als je eens niet de fut hebt voor een training, dust yourself of and try again. Morgen is er weer een dag. Een goede regel is dat je 1 training mag overslaan, maar geen 2.

 1. Doe iets aan chronische pijn

 Als je last hebt van chronische pijn, doe dan iets aan het onderliggende probleem. Pijn is een boodschap van je lichaam. Raadpleeg een dokter of kinesist voor een diagnosis of herstelplan. Blijf er niet mee lopen.

 

Pijnvrij bewegen is essentieel voor een gelukkig leven. Aanvullend op deze tips heeft Tyranos een aantal supplementen die je daarbij kunnen ondersteunen

 

Tyranos Active: om je kraakbeen te ondersteunen *

Tyranos Active plus: Tyranos Active, met extra curcumine, want meer is meer *,***

Tyranos Collagen: de meest krachtige ondersteuning van pezen en ligamenten *,**

Tyranos Flex: voor soepele gewrichten *,***

 

Kijk wat voor jou en jouw levensstijl past. En denk eraan, het gaat er niet om dat je jezelf harder pusht, maar verstandiger voor jezelf zorgt. Blijf bewegen!

 

 

 

 

 

 

* Deze supplementen bevatten naast talrijke actieve ingrediënten ook vitamine C. Vitamine C draagt bij tot de normale vorming van collageen, voor de normale functie van kraakbeen.

** Deze supplementen bevatten naast talrijke actieve ingrediënten ook mangaan. Mangaan draagt bij tot de normale vorming van bindweefsel, zoals pezen en ligamenten.

*** Deze supplementen bevatten Curcuma en Boswellia, die helpen soepele gewrichten te behouden.

 

Vrij en zonder pijn kunnen bewegen is essentieel voor een actieve en gezonde levensstijl. Deze 8 tips kunnen je helpen om dat doel te bereiken. 

 1. Luister naar je lichaam
 1. Vergeet de opwarming niet
 1. Doe aan krachttraining
 1. Stretch regelmatig
 1. Gebruik de juiste techniek
 1. Drink voldoende
 1. Rust
 1. Doe iets aan chronische pijn 
Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het complete supplement met topingrediënten om je kraakbeen optimaal te ondersteunen.*

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt.