Waarom starten met voedingssupplementen?

“Zijn voedingssupplementen wel nodig als ik gezond en gevarieerd eet?” Een terechte vraag. En het klopt ook: gezonde voeding ligt — zonder twijfel — aan de basis van een gezonde levensstijl. Toch blijkt het in de realiteit vaak lastig om alle nodige stoffen enkel via voeding binnen te krijgen. Conclusie: ons lichaam kan wel wat extra ondersteuning gebruiken met supplementen. 

Er zijn verschillende redenen:

 1. Gezond voedsel bevat minder vitamines en mineralen dan vroeger

  Ook als je bewust gezonde keuzes maakt, is het niet zeker of je voeding de noodzakelijke voedingsstoffen bevat. De voedselkwaliteit gaat achteruit door import van voedsel, overproductie, het gebruik van kunstmest, pesticiden en conserveermiddelen. Zo bevat een kiwi nu minder vitamine C dan 20 jaar geleden. En dat geldt voor nog heel wat groenten en fruit.

 2. Evenwichtig eten is moeilijk

  Er wordt geschat dat een minderheid van de mensen een echt uitgebalanceerd dieet volgt. Het standaard Westerse dieet haalt 45 procent van zijn calorieën uit vet en nog eens 35 procent uit suiker. Met andere woorden, 80 procent van de calorieën die we consumeren, bevat geen van de voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten) die ons lichaam nodig heeft. Wat als concreet gevolg heeft dat we sneller ziek worden, blessures krijgen en minder snel recupereren.

 3. Een veeleisende levensstijl

  Voldoende sporten, een sociaal leven onderhouden, work-life balans, … bezorgen ons lichaam een grote dosis stress. Onze huidige levensstijl heeft de vraag naar voedingsstoffen vergroot en een onbalans gecreëerd. Als gevolg hiervan is de behoefte aan extra nutriënten om goed te kunnen functioneren waarschijnlijk groter dan ooit.

 4. Specifieke factoren

  Allerhande specifieke factoren kunnen tekorten aan nutriënten in het lichaam veroorzaken:

  - alcoholgebruik (verlaagt B-vitamines, vitamine C, de meeste mineralen en antioxidanten)
  - allergieën en infecties (verlagen vitamine A en C en zink)
  - blootstelling aan luchtverontreinigende en andere gifstoffen (verlaagt antioxidanten)
  - roken (verlaagt antioxidanten)
  - stress (verlaagt vooral B-vitamines en vitamine C)

 5. Je wilt de beste ondersteuning

  Door het snelle tempo waarin we leven, wil je je lichaam optimaal ondersteunen om de best mogelijke prestaties neer te zetten en de beste versie van jezelf te zijn. De extra nutriënten in voedingssupplementen kunnen je hierbij een extra boost geven.

Ondersteuning voor risicogroepen

Sommige mensen hebben meer nood aan bepaalde voedingsstoffen dan andere. Denk aan kinderen, oudere volwassenen, personen met een drukke levensstijl en sporters. 

Aanvankelijk duidt het lichaam op een tekort aan voedingsstoffen met een mengelmoes van kleine symptomen: vermoeidheid, zwakte, slapeloosheid, prikkelbaarheid, nervositeit, pijn, terugkerende infecties, allergieën, en zich niet goed voelen in zijn vel. 

Dit zijn vage symptomen, waarbij geen verband gelegd wordt tussen de klachten en een tekort aan voedingsstoffen. Niet door de patiënt, maar vaak ook niet door artsen. 

Wanneer artsen een behandeling voorschrijven, verkiezen ze meestal medicijnen zoals ontstekingsremmers, pijnstillers, spierontspanners en dergelijke. Deze maskeren niet alleen de symptomen, maar putten de opslag van voedingsstoffen nog verder uit en blokkeren lichaamsprocessen die nodig zijn voor herstel.

Voordelen van supplementen

We kunnen een gigantische sprong naar een gezonder leven maken door supplementen toe te voegen aan ons dagelijks eetpatroon. 

De extra voedingsstoffen die supplementen bieden: 

 • voorkomen dat vrije radicalen gezonde cellen beschadigen.

 • versnellen het herstel en regeneratie van beschadigde cellen.

 • ondersteunen het lichaam bij ontstekingen.

Het resultaat is een gezonder en vitaler leven. De combinatie van een voedingsrijk dieet en supplementen creëert een omgeving die bevorderlijk is voor maximale cellulaire prestaties.

"Zonder optimale voeding kun je geen optimale gezondheid bereiken. En zonder supplementen kun je geen optimale voeding bereiken."*

Hoe start ik best?

Probeer eerst je dieet aan te passen voordat je supplementen gebruikt. De reden? Omdat voedingsstoffen het krachtigst zijn als ze uit voedsel komen. Ze bevatten veel niet-essentiële maar nuttige voedingsstoffen, zoals carotenoïden, flavonoïden, mineralen en antioxidanten die niet in de meeste supplementen zitten.

Kan je je voedingspatroon niet aanpassen of heb je een verhoogde nood aan bepaalde nutriënten? Dan kan een supplement nuttig zijn. Wees wel voorzichtig; de productie van supplementen wordt door de overheid niet gecontroleerd zoals farmaceutische producten - dus je weet vaak niet precies wat je krijgt. Kies daarom altijd voor supplementen van hoge kwaliteit, die ook kan bewezen worden.

Voedingsstoffen uit voedsel zijn het belangrijkste. Maar het is lastig om alle benodigde nutriënten via voeding binnen te krijgen.

Veel mensen hebben nood aan bepaalde voedingsstoffen: kinderen, oudere volwassenen, personen met een drukke levensstijl en sporters.

Als je start met een voedingssupplement, controleer dan zeker de kwaliteit.

Verkoop Bespaar
Verkoop Bespaar

Het complete supplement met 5 topingrediënten om je kraakbeen gezond en flexibel te houden.