De wetenschap achter Daily Tendon

Waarom Daily Tendon?

Daily Tendon is een voedingssupplement ter bevordering van het herstel na peesletsels en gewrichtsbandletsels, en bestaat uit collageen en vitamine C.

De structuur en functie van pezen en ligamenten zijn afhankelijk van zijn collageen-rijke extracellulaire matrix. De functie van deze matrix wordt bepaald door de hoeveelheid en crosslinking van collageen. Het is er het belangrijkste structurele eiwit en zorgt voor de stevigheid in deze structuren. In normale fysiologische omstandigheden is er weinig collageen turnover in onze pezen of ligamenten. Dit verandert echter op momenten van sportinspanning en training of tijdens blessure wanneer er wel een verhoogd metabolisme en collageen turnover wordt vastgesteld, hetgeen ook nodig is voor het verstevigings- en het herstelproces van de pees of gewrichtsband. Het is hierbij bewezen dat de inname van collageen en vitamine C de collageensynthese op dat moment gaat verhogen.

Wat is het werkingsmechanisme?

Collageen hydrolysaat is gehydrolyseerde gelatine, die door een enzymatisch proces wordt bekomen door de splitsing van gelatine in collageen peptiden, waardoor deze gemakkelijker oplosbaar worden en dus vlotter kunnen ingenomen worden. Vooral de aminozuren proline, hydroxy-proline en glycine zijn hierbij belangrijk, en deze worden aangeleverd via het collageen hydrolysaat in Daily Tendon

Vitamine C is een bijkomend essentieel element in dit proces, omdat vitamine C een cofactor is bij de synthese van collageen en de differentiatie en stimulatie van de bindweefselcellen (fibroblasten en tenocyten) bevordert (Van Robertson et al, 1953; Harris et al, 1991). Ook zal vitamine C de collageen crosslinking bevorderen door de collageen crosslinking enzymen lysyl oxidase, prolyl en lysyl hydroxylase te activeren (Murad et al, 1980; Levene et al, 1972).

Bij welke dosering treedt er een effect op?

Het effect is optimaal bij een inname van 10-15 gram collageen in combinatie met 50mg vitamine C. Bovendien is aangetoond dat wanneer de inname 45-60 minuten voor de inspanning of belasting plaatsvindt, de collageensynthese met een factor 2 toeneemt en het aantal crosslinks in het collageennetwerk van de gekwetste pezen of ligamenten bevordert (Shaw et al, 2017).

De inspanning of belasting hoeft bovendien niet langdurig te zijn; een belasting van 10-15 minuten volstaat reeds voor het positieve effect.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de extra inname van collageen via de voeding inderdaad een gunstig effect heeft op de collageensynthese in pees- en ligamentair weefsel (Liu et al, 2018; Shaw et al, 2017; Maughan et al, 2018).

Verschillende klinische studies hebben inmiddels het effect van collageen hydrolysaat aangetoond bij ligamentaire letsels, met zowel verbetering van de subjectieve gewrichtsstabiliteit als een verminderd risico op nieuwe bandletsels na een behandeling gedurende 3-6 maanden(McAlindon, 2011; Clark, 2008). 

Onderzoek bij enkelbandletsels toonde een afname van het aantal nieuwe letsels van 40% naar 8% wanneer de oefentherapie gebeurde in combinatie met de inname van collageen hydrolysaat, en bovendien verbeterde de enkelstabiliteit in 84% van de gevallen met collageen hydrolysaat ten opzichte van slechts in 20% wanneer alleen een verstevigingsprogramma met stabilisatie-oefeningen zonder collageen hydrolysaat werd toegepast.

Recent onderzoek bij achillespeesletsels toonde gelijkaardige bevindingen. Bij de patiënten die de oefentherapie voor de achillespees gedurende 6 maanden combineerden met collageen hydrolysaat, verbeterden de pinscores beduidend hoger dan bij de groep die dezelfde oefentherapie verrichtte zonder collageen hydrolysaat (VISA-A score toename van 12.6 versus 5.3). Bovendien waren na 3 maand reeds dubbel zoveel atleten opnieuw aan het lopen in de groep met collageen hydrolysaat in vergelijking met de groep die geen collageen hydrolysaat had genomen (Praet et al, 2018).

Collageen en vitamine C zijn essentieel voor de collageen turnover en crosslinking en zorgen daardoor voor de stevigheid van ligamenten en pezen.  Het is bewezen dat de extra inname van collageen en vitamine C een gunstig effect heeft op de collageensynthese in pees- en ligamentair weefsel.
Verkoop Opslaan
Verkoop Opslaan

Het hoogst gedoseerde collageen supplement op de markt voor de meest krachtige ondersteuning van pezen en ligamenten.

Abonnement